Sağlık Bakanlığı, COVID-19 pozitif vakaların tedavi süreçlerine dair önemli bir değişikliğe gitti. Yeni algoritmaya göre artık yalnızca belirli semptomları taşıyan hastalar hastaneye yatırılacak. Diğerleri evde takip edilecek.
Hangi Belirtilerle Hastaneye Yatış Yapılacak?
Yeni düzenlemeye göre koronavirüs hastasının hastaneye yatışı ancak şu durumlarda yapılacak:
Solunum sıkıntısı
Nefes darlığı
Ağızdan beslenme ve sıvı alımında zorluk
Bu belirtiler yoksa, hasta evde takip edilecek. Önceden hastaneye yatırılabilen "orta pnömoni" tanısı artık sadece "hafif-orta" olarak sınıflandırılacak ve bu kişilere evde tedavi uygulanacak.
Evde Takip Edilecek COVID-19 Hastalarına Uygulanacak Tedavi
Evde izlenen hastalara 5 gün süreyle Favipiravir veya Hidroksiklorokin verilecek. Asemptomatik yani belirti göstermeyen COVID pozitif kişilere de bulaştırıcılığı azaltmak için aynı ilaçlar uygulanacak. Semptom gelişmeyen kişiler 14 gün sonunda izolasyondan çıkarılacak.
Kimler Daha Yakından Takip Edilecek?
Bakanlık, bazı grupların hastalığı daha ağır geçirme riski taşıdığına dikkat çekerek bu kişilerin evde de olsa sıkı gözlem altında tutulması gerektiğini belirtti. Bu risk grubunda yer alanlar şunlar:
İleri yaştakiler
Bağışıklığı baskılanmış bireyler (örneğin HIV pozitif, organ nakli hastaları)
Kronik hastalıkları olanlar (kanser, KOAH, kalp hastalığı, hipertansiyon)
Obezite hastaları, sigara kullanıcıları
Hamileler
Hidroksiklorokin Kullanımına Uyarı: Kalp ve Hamilelik Riski Var
Yeni algoritma hidroksiklorokin kullanımına da sınırlama getirdi. İlacın kalp ritmini etkileyebileceği ve QT aralığını uzatabileceği ifade edildi. Bu nedenle riskli hastalarda EKG çekilmesi gerektiği, bazı durumlarda ilacın hiç verilmemesi gerektiği açıklandı.
Ayrıca hidroksiklorokin:
Hamilelerde
Lohusalarda
Emziren kadınlarda kullanılmayacak.
Bakanlık: Amaç Sağlık Sisteminin Yükünü Azaltmak
Yapılan değişikliğin temel amacı, pandemi sürecinde sağlık sisteminin gereksiz yoğunluğa maruz kalmasını önlemek. Bu sayede ağır hasta sayısına odaklanılarak, yatak kapasitesi ve yoğun bakım kaynakları daha verimli kullanılabilecek.