Bursa'dan Önemli Açıklamalar: Anadolu’da Salgın İkinci Zirvesini Yaşıyor
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bursa’da düzenlediği basın toplantısında grip aşısı konusunda merak edilenleri yanıtladı. Bakan Koca, özellikle sağlık çalışanlarının grip aşısında öncelikli grup olarak belirlendiğini duyurarak bu alanda hassasiyetle hareket edileceğini açıkladı.
Grip Aşısında Öncelik Sağlık Emekçilerinin
Grip ve benzeri mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının yoğunlaştığı bu dönemde, pandemiyle birlikte sağlık sisteminin yükü daha da artmış durumda. Bakan Koca, “Grip aşısı konusunda ilk olarak yüksek risk grubundaki vatandaşlar ve sağlık çalışanları değerlendirilecektir. Özellikle birinci basamak hizmetlerinde ve pandemi servislerinde görev alan sağlık personelimiz öncelikli olacaktır” dedi.
Salgında İkinci Zirve: Vaka Sayıları Katlandı
Bursa, Bilecik, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale illerinde salgının seyriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, Anadolu genelinde ikinci zirve döneminin yaşandığını ifade etti.
“Bursa’da bir ay öncesine göre günlük vaka sayısı yaklaşık 3 kat arttı. Bilecik’te 2 kat, diğer illerde de yüzde 50’ye varan artışlar görülüyor” diyen Koca, bu artışın özellikle ekim ayının ikinci haftasından itibaren hız kazandığını belirtti.
Yoğun Bakım Yatakları Artırılıyor
Artan vaka sayısına paralel olarak sağlık hizmetlerindeki kapasiteyi güçlendirmek için yeni yatırımlar yapılacağı da duyuruldu:
Bursa’ya 198,
Balıkesir’e 48,
Bilecik’e 21,
Yalova’ya 9 yoğun bakım yatağı ilavesi planlanıyor.
Ayrıca filyasyon ekiplerinin sayısı da artırılıyor. Örneğin Bursa’da 463 olan ekip sayısı 700’e çıkarılacak.
“İkinci Dalga Beklediğimizden Daha Sert Olabilir”
Basın toplantısında pandemi süreciyle ilgili genel uyarılarda da bulunan Koca, şu sözlerle çağrı yaptı:
“Virüsün belirtisiz seyretmesi bizi yanıltmamalı. Bu bir avantaj gibi görünse de bulaş riskini artırıyor. Vatandaşlarımızdan özellikle kalabalık ortamlardan kaçınmalarını, maske ve mesafe kurallarına daha sıkı uymalarını rica ediyoruz.”