Sayıştay Raporuna Dayanan Açıklamalar TBMM Gündeminde
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, şehir hastanelerinde büyük bir kamu zararı oluştuğunu ileri sürdü. Sayıştay Başkanlığı’nın 2020 yılı denetim raporuna atıfta bulunan Şevkin, "şehir hastanelerinde büyük bir vurgun yaşandı" ifadeleriyle iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle 26 maddelik ayrıntılı bir soru önergesi sundu.
Pahalı Tıbbi Cihazların Akıbeti Belirsiz
Şevkin’in açıklamasına göre Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne teslim edilmesi gereken yüksek teknolojili iki önemli tıbbi cihazın hastaneye ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyor. Küçük kesiyle ameliyat yapmaya imkân tanıyan Da Vinci Robotu ve lazerle göz ameliyatında kullanılan Excimer cihazı için herhangi bir teslim kaydına ulaşılamadığı belirtildi.
Piyasa değerinin yaklaşık 3 milyon dolar olduğu belirtilen Da Vinci Robotu’nun ve yaklaşık 1 milyon TL'lik Excimer cihazının hastaneye teslim edilmemiş olmasına rağmen, bu eksiklik için hiçbir yaptırım uygulanmadığı iddia edildi.
294 Tıbbi Cihaz Depoda Bekliyor
Şevkin, ayrıca Bilkent Şehir Hastanesi’nde sözleşmelerle belirlenen cihaz ve ekipmanların tam olarak bulunmadığını vurguladı. Sayıştay raporlarına göre, 294 adet tıbbi cihazın sağlık hizmetinde kullanılmak üzere idareye teslim edilmediği, bunların hastanede görevli şirketin deposunda tutulduğu ortaya çıktı. Hatta bazı cihazların Mersin Şehir Hastanesi’nden getirildiği ve eksik teslimata rağmen firmaya herhangi bir yaptırım uygulanmadığı ileri sürüldü.
Usulsüz İmzalı Sözleşme Değişiklikleri
Dr. Şevkin’in dikkat çektiği bir diğer çarpıcı detay ise sözleşmelerin keyfi olarak değiştirilmesi. Isparta, Kayseri ve Manisa şehir hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı onayı alınmadan hizmet bedellerinin güncellendiği belirtildi. Şevkin, sözleşmelere usule aykırı olarak bir daire başkanının tükenmez kalemle not düşüp imza atarak değişiklik yaptığı ve bunun hukuka aykırı olduğunu belirtti.
Şeffaflık Yerine Ticari Sır
CHP’li vekil, şehir hastanelerine ilişkin sözleşmelerin “ticari sır” gerekçesiyle kamuoyundan gizlendiğini, buna rağmen kamu kaynaklarının ciddi biçimde zarara uğratıldığını dile getirdi. Meclise sunduğu önergeyle, tüm bu iddiaların detaylarının Sağlık Bakanlığı tarafından açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.